GY.I.K.

Mit kell tudni az első alkalomról?

 

Az első alkalommal adunk egy rövid tájékoztatást a POWER PLATE technológiáról, az edzésekről, a kontra indikációkról (ezekről az ellenjavallatokról a weboldalon is lehet tájékozódni). Az edzésprogramot a vendégünk céljához, kéréséhez, állóképességéhez, korához igazítjuk, és a tapasztalatokat felhasználjuk a következő edzéseken. Az első edzés mindenkinek ingyenes.

Az öltözőnkben wc, mosdó, zuhanyzó is van, a szekrények zárhatók, a kulcsot a Vendég magánál tarthatja az edzés során.

Öltözék: érdemes olyan kényelmes öltözéket hozni, amit egy teremben, nyilvános helyen szívesen visel a Vendég, amiben szívesen edz. A cipő a talpát tekintve is legyen tiszta! Ha nincs cipő, vagy cipő nélkül szívesebben edz a Vendég (ezt is lehet), akkor hozzon tiszta zoknit!

Törölköző: kérjük, minden Vendég hozzon saját törölközőt, amit szükség esetén maga alá terít (izzadás esetén így higiénikus);

Hidratálás: edzés előtt fél órával – egy órával érdemes vizet fogyasztani (2,5 dl – 8 dl, céltól, testi adottságtól időjárástól függően), illetve érdemes vizet vagy valamilyen izotóniás italt fogyasztani az edzés során (a legtöbben saját maguk által kedvelt ásványvizet vagy italt hoznak);

Késés, kimaradás: A bérleten igénybevett alkalomnak számítjuk azt az edzést, amelyet nem sikerül elkezdeni a leegyeztetett időpontban és lemondás sem érkezett az időpont előtt legalább 36 órával! Érdemes az érkezést úgy időzíteni, hogy legyen idő átöltözni és az edzést pontosan el tudjuk kezdeni!

 

TÁJÉKOZTATÓ ELLENJAVALLATOKRÓL:

 A Power Plate vibrációs berendezés speciálisan előállított és átadott rezgésekkel váltja ki azt az öntudatlan izomreakciót, mely miatt az izmok másodpercenként több, 20-50 alkalommal is összehúzódnak és elernyednek.

Ez a technológia a hagyományos módszerekhez képest sokkal hatékonyabbá teszi az edzésmunkát, viszont minden edzésprogram előtt fontos az egyeztetés az edzővel az egészségi és edzettségi állapotról, mert a rosszul kiválasztott edzésprogram vagy rezgéstartomány túlterhelést, rosszullétet okozhat.

A mechanikus vibrációk keltése a Power Plate segítségével többféle reakciót vált ki a szervezetben.

Az idegrendszerre és az izomzatra kifejtett hatása mellett észlelhetők effektusok a vérkeringésben és a hormonális rendszerben is.

Vannak olyan megbetegedések illetve panaszképek, amelyeknél a Power Plate nem javasolt (abszolút kontraindikáció), illetve csak bizonyos szabályok betartása mellett javasolt (relatív kontraindikáció). Mivel a tudományos ismeretek állandóan bővülnek, lehetnek változások az ellenjavallatok (kontraindikációk) listájában is.

Ha edzés közben rosszullét, bizonytalanság érzés lépne fel, ezt rögtön jelezni kell, azonnal abba kell hagyni az edzést. Amennyiben valakire valamelyik kontraindikáció érvényes, azt mindenképpen jelezni kell még az edzés előtt, ilyen esetben csak orvosi vizsgálat illetve konzultáció után szabad folytatni a programot.

 

Abszolút kontraindikációk:

Akut megbetegedések, gyulladásos folyamatok

 Trombózis 

Friss műtéti hegek (hat hétnél fiatalabbak) 

Implantátumok beültetése (hat hónapnál frissebb műtét, fogorvosi beavatkozás) 

Stents és Bypass (műér)műtétek (hat hónapnál frissebb beültetés) 

Magas fokozatú csontritkulás törésekkel (t-score skálán 3.0 felett) 

Nem kezelt magas vérnyomás 

Agyi-pacemaker 

Súlyos cukorbetegség gangrénás fekéllyel vagy nekrózissal (szöveti elhalás) 

Terhesség

 

Relatív kontraindikációk:

A relatív ellenjavaslatok alá esnek olyan panaszok és betegségképek, amelyek bizonyos szabályok figyelembevétele mellett lehetővé teszik a Power Plate edzést.

Minden ilyen esetben fontos a kompetens edző jelenléte, mérlegelni kell a személyes adottságokat és a relatív ellenjavallatok veszélyét is, azaz mennyi előnnyel és rizikóval jár az edzés.

 

A jelenlegi ismereteink szerint az alábbi panaszképek esnek a relatív kontraindikáció, azaz relatív ellenjavallat alá:

Nem akut hátfájás

Stents illetve Bypass (műér) műtétek, ha hat hónapnál régebbiek

Implantátumok (Protézisek), ha hat hónapnál régebbi a beavatkozás

Epe-és vesekövek

Koszorúér megbetegedések

Tumor, kemoterápia, más rákterápiák – ezeknél orvosi konzultációt mindig szükséges a program előtt.

Szívritmus keltő (pacemaker)

Köszvény

Epilepszia

 Szédülés