Táplálkozás

Számunkra nem elfogadható a szükségszerű lemondásokkal járó út

Az úgynevezett fejlett világban hihetetlen mértékű élelmiszer-többlet várja a vásárlókat és a megnövekedett kínálat a hétköznapi ember számára lehetetlenné teszi az eligazodást, mi az ami egészséges és számára fontos. A széles körben hozzáférhető információk nagy része nem állja meg helyét, ezek ékes példája a különböző fogyókúrák és diéták világa. Fogyókúrák, divatdiéták és társaik aranykorukat élik. Nagy valószínűséggel Kedves Érdeklődő, Te is túl vagy már legalább egy fogyókúrán, de fel tudnál sorolni minimum három divatdiétát.

Ne csapjuk be önmagunkat és ne engedjük becsapni magunkat!

Szerencsére a magyar nyelv nagyon beszédes. A „Fogyókúra” egy intervallumot jelent, van eleje és vége, amik között lehet, hogy sikeres súlycsökkenést vagyunk képesek elérni, de mi a helyzet a „vége” után? Visszatérünk régi szokásainkhoz, amelyek a kúra előtti állapotokat előidézték, és az ördögi kör kezdődik elölről.

A fogyókúrák 99%-a ételmegvonással jár, ami a mindennapokban frusztrációt, idegességet, levertséget generál, ezáltal nem vagyunk képesek rendesen végezni munkánkat, illetve a családhoz sem tudunk a megszokott módon viszonyulni

Sport és táplálkozás

 

Bizonyított tény, hogy a táplálkozás erőteljesen befolyásolja a sportolók teljesítményét, a megfelelő étrend fontos tényezője a sportolók eredményességének.

Az alkalmanként sportolóknak, a hetente többször rendszeresen sporttevékenységet végzőknek és a versenyszerűen sportolóknak egyaránt az egészséges táplálkozás alapszabályait kell követniük, de az utóbbi két kategóriában szükséges egy „átlagostól” eltérő étrend kialakítása, amely több tényezőtől függ: a sporttevékenység jellegétől, az intenzitásától, a gyakoriságától, életkortól, nemtől, stb.

Az alapvető sporttáplálkozási javaslatok nem sokban különböznek az egészséges táplálkozásbeli ajánlásoktól:

fontos a változatosság, mértékletesség, a megfelelő fehérje / zsír / szénhidrát arány, a mikro tápanyagok (vitaminok és ásványi anyagok) bevitele és az energiaegyensúly, nagy figyelmet kell fordítani a folyadékpótlásra, a szénhidrát ellátottságra és a regenerációfokozásra.

A megfelelő táplálkozás „megtervezése” speciális ismereteket igényel és meglehetősen időigényes feladat, egy sportoló számára egyénileg nehezen kivitelezhető. A hozzám forduló szabadidős- és versenysportolóknak az egyéni szükségletek figyelembe vételével állítok össze rövidebb-, vagy hosszabb távra szóló, személyre szabott sportágspecifikus étrendeket.

Minden ember más és más, eltérőek a szükségleteink és az igényeink is. minden esetben egyénre szabottan étrend javaslatokat állítunk össze, az állapotfelmérés, táplálkozási szokások feltérképezése, testösszetétel mérés, kitűzött célok, és esetlegesen a szükséges laborparaméterek, orvosi diagnózis alapján.

Egyénre szabott táplálkozási tanácsadás ajánlatot kérj itt: